تاریخچه ساندویچ پانل
دو معمار آمریکایی با اسامی فرانک لوید رایت و آلدن بی. دو ، فناوری ساخت پنل های ساندویچی را معرفی کردند. آنها پانل های ساندویچی را برای اولین بار در پروژههایشان بکار گرفتند. در سال ۱۹۵۹؛ شرکت آمریکایی Koppers کار تولید انبوه پانل های ساندویچی را آغاز کرد. قدیمیترین تولیدکنندگان پنل های ساندویچی در آمریکا شامل شرکت فنلاندی Rannila (که با برند جدید Ruuki فعالیت میکند)، شرکت ایرلندی Kingspan و شرکت ایتالیایی Cannon هستند.
ساندویچ پانل آماده دارای زیبایی مناسبی هستند، از نظر صرفه جویی در انرژی مصرفی کارآمد هستند، براحتی نصب میشوند و به صورت گسترده برای ساختمان سازههای اداری و تجاری ، ساختمانها با قابهای پیش ساخته از جمله مراکز انبار، سازههای صنعتی و کشاورزی بکار میروند.
انواع ساندویچ پانل
پنل های ساندویچی با توجه به کاربردشان به دو دستهی دیواری و سقفی تقسیم میشوند. مهندسی گرما، میزان مقاومت، حفاظت در برابر حریق اصلیترین عوامل مؤثر بر انتخاب پنل های ساندویچی دیواری هستند. برای پنل های سقفی ، ظرفیت تحمل بار و طول عمر بالا در شناسایی بهترین گزینه نقش دارند. پنل های ساندویچی سقفی باید عدم عبور هوا و مقاومت کافی سقف را تضمین کنند. به همین دلیل توصیف میشود سطح نمای بیرونی سقف با پنل های ساندویچی با پروفایل اختصاصی ساخته شود.
صرفه جویی در مصرف انرژی
ویژگی صرفه جویی در مصرف انرژی پنل های ساندویچی، با توجه به نوع لایه مرکزی، قابلیت عدم عبور هوا از قفل و وجود لایهی درزگیر تعیین میشود.درزگیری EPDM
برای درزگیری میتوان از بوتیل استفاده کرد که همزمان با نصب پانل اعمال میشود. درزگیرهایی از جنس EPDM (اتیلن-پروپیلن – دیان- مونومر) هم وجود دارند. آنها در هنگام تولید به قفل اضافه میشوند. این حالت قابلیت عدم عبور هوا را ارتقا میدهد و بازدهی انرژی قفل پانل را افزایش میدهد. مقاومت حرارتی (R0)، یکی از پارامترهای اساسی تاثیرگذار بر بازدهی انرژی پنل های ساندویچی است. این شاخص نشان دهندهی میزان تلفات حرارتی ایجاد شده در قفل پانل ساندویچی است.
استفاده از پانل هایی که مقاومت حرارتیشان کمتر از پارامترهای ذکر شده باشد، در ساختمانهایی که به بازدهی انرژی مناسب اهمیت میدهند توصیه نمیشود. استفاده از لایههای میانی نوین، برای مثال پشم سنگ یا ماده شیمیایی PIR، به صفر کردن مقدار انرژی مصرفی ساختمانها کمک میکند. احداث ساختمانهای از لحاظ انرژی پسیو و انبارهایی که گازرسانی محدودی دارند ، مستلزم استفاده از راهکارهای فنی مناسب برای درزگیری تمامی ستونهای نگهدارنده است. پانل های ساندویچی هم به نوبهی خود به افزایش بازدهی انرژی کمک میکنند. این پانل ها شرایطی ایجاد میکنند تا تلفات انرژی کاملاً حذف شوند. سازهای که بر پایه پانل های ساندویچی ساخته شده باشد از بازدهی انرژی خوبی برخوردار است. شرط لازم این است که نرخ ورود و خروج هوا از آن کمتر از ۱.۵ مترمکعب/ مربع در ساعت باشد.
لایههای میانی پانلها (هستهها)
لایه میانی (هسته) پانل ساندویچی به عنوان لایه عایق عمل میکند. این لایه تضمین کنندهی دوام ، عایق بندی صوتی و حرارتی و ضد حریق بودن پانل ساندویچی است
لایه میانی از جنس فوم پلاستیکی
از مواد مختلفی برای ساخت لایه میانی ساندویچ پانل استفاده میشود. پشم سنگ، پلی اوراتان فومی (PU,PUR) و مشتقات آن، فوم پلی ایزوسیانورات (PIR,IPN)، فوم پلی استایرن (فوم پلاستیکی) بیش از سایر مواد برای تهیه لایه میانی استفاده میشوند.
پانل های ساندویچی برخوردار از فوم پلاستیکی، از لحاظ مشخصههای عملکردی در ضعیفترین سطح قرار دارند. به همین دلیل، به عنوان یک قاعدهی کُلی از آنها برای ساخت سازههای موقت با طول عمر حداکثر ۱۰ سال استفاده میشود. این سازهها هیچ کدام از ملاحظات ضد حریق بودن را برآورده نمیکنند. دلیلش این است که فوم پلاستیکی اشتعال پذیر است.از سوی دیگر، خنثی سازی صوت فوم پلاستیکی ضعیف است، و موجب گسترش نامنظم قالب میشود. تنها مزیت پنل های ساندویچی با فوم پلاستیکی، “هزینه” اندک آنها است.
مطالب مرتبط:
لایه میانی از جنس پشم سنگ
لایه میانی از جنس پشم سنگ کارایی گستردهای دارد. پشم سنگ همیشه گزینه خوبی برای تولید ساندویچ پانل های با حفاظت حریق حداکثری است (تا حداکثر درجه حفاظتی EI360). از این لایهها برای تولید پارتیشنهای ضدحریق استفاده میشود. پارامتر U پشم سنگ در محدوده λ (۰.۰۳۸- ۰.۰۴۴) تغییر میکند. با توجه به خواص موردنظر، از پشم سنگ با تراکمهای مختلف در ساخت پانل های ساندویچی استفاده میشود: تراکم کم (کمتر از ۹۰ کیلوگرم/ مترمکعب)- که مناسب پارتیشنهای داخلی هستند، تراکم متوسط (۹۵-۱۱۵) – که مناسب دیوارهای بیرونی و پنل های سقفی هستند، و تراکم بالا (بیش از ۱۲۰) که برای پارتیشنهای ضد حریق و پنل های دیواری با ظرفیت حمل بار مضاعف بکار میروند. پشم سنگ به خاطر ویژگیهای خاصش، به صورت گسترده برای تولید ساندویچ پنل ها استفاده شده در انبارهای مواد اشتعال پذیر، مواد مستعد حریق و ساختمانهایی با عایق بندی صوتی بیشتر بکار میرود.
لایه میانی از جنس پلی ایزوسیانورات (PIR)
ساندویچ پنل هایی با فوم پلی اوراتان به خاطر وزن کم (معمولاً تراکم این پنل ها بین ۳۲-۴۰ است) به راحتی نصب میشوند. همچنین در مقایسه با پشم سنگ ، صرفه جویی در انرژی بالاتری دارند (λ بین ۰.۰۲- ۰.۰۲۱)
فوم پلی اوراتان رطوبت را جذب نمیکند. بنابراین میتوان با موفقیت از آن در کارواشها، استخرهای شنا، مکانهایی با رطوبت بالا (شراب سازی ها، مزارع قارچ و غیره)، و سازههای نزدیک به آبها استفاده کرد.
پانل های ساندویچی با فوم پلی اوراتان برای محیطهایی با حفاظت حریق کم و انبارهای سردخانهای (سردخانهها و یخچالها، محیطهایی با گازرسانی محدود) گزینه خوبی هستند. در این حالتها از میلههای پلی پروپیلن برای ثابت کردن پنل استفاده میشود. با این تدبیر از انتقال سرما جلوگیری میشود و تلفات حرارتی کاهش مییابند.
باید این نکته را یادآوری کنیم که پلی اوراتان فومی از جمله مواد احتراق پذیر (با درجهی احتراق G1) و اشتعال پذیر (با درجهی M1-M1) است. از سوی دیگر، درجه بندی حریق پانل های ساندویچی با لایه میانی پلی اوراتان برابر با EI15 است.
لایه میانی از جنس IPN
فوم پلی ایزوسیانورات (PIR) نسل جدیدی از لایههای میانی پلی اوراتانی است (λ بین ۰.۰۲- ۰.۰۲۱).درجه بندی حریق آنها حداکثر EI45 میباشد. لایه میانی پلی ایزوسیانورات E-PIR دارای درجه بندی حریق EI15-EI30 است. درجه بندی حریق فومهای X-PIR هم حداکثر EI45 است.
IPN یک نوع فوم تجاری خاص و بهینه سازی شده پلی اوراتانی است با توجه به ویژگیهای IPN، این نوع پانل ها از لحاظ عملکرد شبیه X-PIR هستند. پنل های IPN-L هم از لحاظ عملکرد بیشتر شبیه E-PIR هستند. یکی از معایب IPN، عدم تعریف این لایه میانی در گزینههای توصیه شده در استاندارد اروپایی DSTU- B- EN 14509:2014 است. به همین دلیل تأیید کیفیت محصولات مجهز به این لایه میانی دشوار میشود. ضمناً نمیتوان هیچگونه تضمینی راجع به طول عمر بالای ساندویچ پانل های مجهز به IPN ارائه داد.
تمیزی و نظافت
پاکیزگی و نظافت سطوح ساندویچ پانل، علاوه بر ظاهر زیبا، باعث افزایش عمر مفید آنها میشود. برای پاک کردن سطح پانلها از مواد شوینده نرم و بدون حلال استفاده کنید.
جلوگیری از آبگیری
ساندویچ پانلها حساس به آب هستند و باید از آبگیری آنها جلوگیری شود. برای این منظور باید از چسبندگی مناسب بین قطعات ساندویچ پانل و همچنین استفاده از مهرهها و پیچهای ضد آب اطمینان حاصل کنید.
کنترل دمای محیط
ساندویچ پانلها دمای محیط را به راحتی منتقل میکنند و برای حفظ کارایی آنها باید دمای محیط را در محدوده مناسبی نگه داشت. این کار با استفاده از سیستمهای حرارتی و خنک کننده ممکن است.
جلوگیری از ضربهها
ضربهها میتوانند باعث خرد شدن ساندویچ پانل ها شوند و باید از ضربهها و شوکهای ناگهانی جلوگیری شود.
بازبینی و نگهداری
برای حفظ عمر مفید ساندویچ پانلها باید با دورههای مشخصی مورد بازبینی و نگهداری قرار گیرند. در این بازبینیها باید مواردی مانند ضربهها، آسیبهای ناشی از آبگیری، کندی یا رانش قطعات مورد ارزیابی قرار گیرند.
بدون دیدگاه